מדעי המחשב – 5 יח”ל

א. מקצוע מדעי המחשב כמוביל במגמה הוא תחום מרכזי בעל השלכות רבות על תחומים אחרים. מקצוע מדעי המחשב נתפס כשפת הטכנולוגיה המשמשת לתיאור והבנת מבני מידע וידע, קשרים ותהליכים. כשפה, מקצוע זה מאפשר פתרון בעיות, ייצוג ידע ופורמליזציה של תהליכים, ולכן הוא תומך בהבנת טכנולוגיה ובפיתוח מדעי-טכנולוגי, ועקרונותיו משמשים כיום לעבודה מדעית והנדסית בתחומים רבים.

בנוסף לאתגר המחשבתי שמציבים לימודי מדעי המחשב והפוטנציאל שלהם לקידום כישורי חשיבה מסדר גבוה, למידת מדעי המחשב בחטיבה העליונה עשויה להעמיק את הבנתם של התלמידים תופעות שונות שלהן הם עדים בחייהם, ולתרום ללימודיהם בתחומים אחרים. בנוסף, היות ותחום מדעי המחשב ניצב בבסיסן של רבות מההתפתחויות הטכנולוגיות שלהן אנו עדים בעשורים האחרונים, הבנת התחום והשלכותיו עשויות להעלות גם את מודעותם החברתית, האתית והתרבותיות של תלמידים הלומדים אותו.

הגדרה כללית של מיומנויות ייחודיות ורלוונטיות לתחום הדעת

פתרון בעיות והיכולת לממשן באמצעות שפת מחשב תוך כדי תכנון, בנייה ובדיקה של אלגוריתם הם מהמיומנויות הייחודיות לתחום מדעי המחשב. מידול והפשטה הם מיומנויות נדרשות ונרכשות בתחום מדעי המחשב, והתלמידים יוכלו ליישמם גם בתחומי ידע רבים מחוץ למדעי המחשב.

הגדרת מטרות התכנית בתחום אסטרטגיות החשיבה

אחת ממטרות הלימוד במדעי המחשב בחטיבה העליונה היא חשיפת התלמידים לתהליכי פתרון בעיות החל מניתוחן ועד למימושן באמצעות תכנית מחשב. לשם כך על התלמידים ליישם תהליכי חשיבה, הן ברמת הפשטה גבוהה המתייחסת להבנת הבעיה והן ברמות הפשטה נמוכות יותר בדרך לפתרונה של הבעיה. בכך מאפשרת תכנית הלימודים פיתוח כישורי חשיבה מסדר גבוה, מודעות לרמות הפשטה וכן כישורי רפלקציה להבנת תהליך הפתרון וחשיבה ביקורתית לצורך הערכת הפתרון.

 

ב. המגמה מיועדת לתלמידים מצטיינים בעלי חשיבה מופשטת ובעלי יכולות גבוהות בתחומי מדע והנדסה, המגלים נכונות לעמוד באתגרים.

בוגרי המגמה העומדים בהצלחה בבחינות הבגרות זכאים לקבלת מקדם הטבה (בונוס) בעת קבלתם למוסדות להשכלה גבוהה.

 

ג. תכנית הלימודים במדעי המחשב נלמדת בכיתות י-יא ומתחלקת לשני חלקים:

  1. יחידת לימוד “מבנה נתונים” – מהווה 70% מהציון במגמה.
  2. יחידת לימוד “תכנות בסביבת אינטרנט” – מהווה 30% מהציון במגמה.

 

ד. דרכי הערכה:

  1. יחידת לימוד “מבנה נתונים” – בסוף כיתה יא התלמידים ניגשים לבחינת בגרות

הכוללת את כל הנושאים שנלמדים בכיתות י-יא.

  1. יחידת לימוד “תכנות בסביבת אינטרנט” – בסוף כיתה י התלמידים ניגשים לבחינת

מעבדה פנימית, בה הם מציגים אתר אינטרנט שהכינו במשך השנה.